Casa de Copii de Tip Familial
CASELE DE COPII DE TIP FAMILIAL
Istorie de Succes
În meseria asta trebuie să iubești copiii!
"Creștem copii în lumea asta întunecată pentru că aveam nevoie
de lumină pe care numai un copil o poate aduce."
Russu Elena și Russu Nicolai din sat. Glinjeni, r-l Fălești sunt cele mai importante ființe din viața surorilor Armașu. Casa de Copii de tip Familial Russu a fost creată în baza deciziei Consililui raional Fălești, nr. 02/18 din 17.03.2011. Ulterior, Dna Russu a fost angajată în calitate de părinte-educator în cadrul CCTF Russu.
În familia Russu cresc și se educă 5 copii biologici, 2 dintre ei au atins vârsta majoratului și alții 4 copii plasați în serviciul CCTF. Condițiile de trai ale familiei sunt bune. Sunt asigurați cu odăi separate, amenajate cu tot necesarul pentru a locui și a pregăti temele. Fetele sunt parte integrantă din familie, sunt vesele, sunt cuminţi, au prieteni şi au o viaţă împlinită. Toți copiii sunt școlarizați, frecventează regulat școala, însușesc programul școlar, se implică în activitățile extracurriculare și nu încalcă disciplina. La școală se împacă bine cu colegii, chiar dacă stau în ultima bancă, aceasta nu îi împiedică să învețe pe notele 8, 9, 10. Copiii sunt talentați, frecventează cercul de artizanat, sunt încadrați în proiectul „Ouverture”.
Soții Russu sunt persoane sociabile, echilibrate și rezistente la greutățile pe care le întâmpină în viață. Sunt încrezuți în forțele proprii de a crește și a oferi o educație bună copiilor ce sunt sau vor fi plasați în familia lor. Dna Elena este o mamă bună pentru copiii săi și a celor plasați, se bucură de stima consătenilor. În familie predomină stima și încrederea reciprocă.
Relațiile dintre părinți și copii sunt bazate pe prietenie, respect și înțelegere reciprocă. Copiii au un atașament deosebit față de părinți. Având modele pozitive de comportament din partea părinților-educatori, copiii ascultă de aceștia, îndeplinind treburile casnice împreună. Fiind acceptați în calitate de membri ai familiei, copiii numesc membrii CCTF „mămica și tătica”, menționând că orice s-ar întâmpla vor ține legătura cu ei. Relațiile dintre copii sunt amicale, se ajută reciproc și nu au conflicte. Comunică eficient, într-o atmosferă de siguranță, fiind excluse forme de violență, abuz și neglijare. Regulat fac investigațiile medicale necesare fiecărui copil conform vârstei. Copiii sunt de religie ortodoxă, frecventează biserica și mănăstirea din localitate. Se alimentează regulat, copiii nu au restricții dietice, hrana se pregătește în mod obișnuit pentru toți membrii familiei.
Părinții-educatori se implică activ în procesul de reintegrare a copiilor în familia biologică, se străduiesc să stabilească relații cu părinții, încurajând comunicarea copiilor cu aceștia. Din păcate, din partea familiei biologice lipsește inițiativa, deseori refuzând să comunice cu propriii copii, nu se interesează defel de situația actuală a copiilor, rar îi vizitează.
De asemenea, părinții-educatori colaborează strâns cu specialiștii din cadrul DASPFC Fălești, care sunt receptivi la acordarea sprijinului, explicațiilor și necesităților din cadrul CCTF.
Părintele-educator participă la diferite activități culturale, seminare, întruniri desfășurate de către specialiștii DASPFC.
Familia Russu este caracterizată ca fiind una conștiincioasă și responsabilă și cu atitudine pozitivă. Fetițele Armașu au fost primite cu brațele deschise în familie fiind tratate cu bunăvoință și înțelegere.
Motivația familiei de a crește și susține copii nefericiți de soartă, vine de la capul familiei,
Dl Russu Nicolai care a crescut într-o instituție rezidențială. Ideea a fost susținută și încurajată de Dna Russu Elena care are o inimă bună și caldă ca o pâine.CCTF