Centrul de asistenţă specializată şi formare continuă „Casa Speranţei”
Programul „Mellow Parenting pentru bebeluşi" ajunge și în casa a nouă familii din r. Făleşti.
Nouă mămici cu bebeluşi de până la 18 luni din r. Fălești vor putea participa, în premieră, în format online, la Programul educaţional pentru părinţi „Mellow parenting pentru bebeluşi", moderat de angajaţii Centrului de Asistenţă Specializată şi Formare Continuă "Casa Speranţei", or. Făleşti.
În acest scop, A.O „Parteneriate pentru fiecare copil" /PPFC/ a procurat şi transmis familiilor tablete cu conectare la internet, pe perioada desfăşurării programului.
Programul „Mellow parenting pentru bebeluşi" a fost adaptat la formatul online şi va fi pilotat în r. Fălești cu suportul Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Fălești. Programul educaţional pentru părinţi „Mellow parenting" este desfăşurat în Republica Moldova în cadrul proiectului „Mellow Parenting – pentru copii sănătoşi şi fericiţi", implementat de AO "Parteneriate Pentru Fiecare Copil" în colaborare cu direcţiile de profil din raioanele beneficiare ale programului. Pilotarea Programului online „Mellow Parenting pentru bebeluşi" este posibilă graţie suportului financiar oferit de World Childhood Foundation şi a surselor acumulate de la persoane fizice, în anul 2020, prin redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit către AO "Parteneriate Pentru Fiecare Copil" .
Programul "Mellow Parenting" are scopul de a sprijini părinții în dezvoltarea competențelor parentale la diferite etape de dezvoltare a copilului, începînd cu cea prenatală, şi pînă la vîrsta prescolară şi se bazează pe principiile de atașament, învăţare socială și teoria comportamentului cognitiv.
Centrul de asistenţă specializată şi formare continuă „Casa Speranţei”
or. Făleşti,
str. Ştefan cel Mare 38,
tel.: 0/259/25886
Capacitatea Centrului este
de 37 beneficiari:
- Servicii de zi- 25 beneficiari în zi;
- Servicii de plasament- 12 beneficiari.
Scopul Centrului de asistenţă specializată şi formare continuă „Casa Speranţei” este de a presta un complex de servicii specializate, inclusiv programe de prevenire orientată şi protecţie temporară, copiilor victime şi potenţiale victime a abuzului şi familiilor acestora, precum şi formarea iniţială şi continuă a profesioniştilor cu responsabilităţi în protecţia copilului din diferite sectoare.
Centrul prestează următoarele servicii:
- a.Servicii de zi:
- reabilitare psiho-socială şi consiliere;
- programe de prevenire orientată;
- instruire iniţială şi continuă.
- b.Servicii de plasament:
- plasament de urgenţă;
- plasament temporar.
c. Serviciul Telefonul Copilului
Serviciul specializat de reabilitare psiho-socială şi consiliere
Cine poate apela la serviciu?
° Copiii victime ale abuzului şi familiile acestora.
Cine poate referi cazul?
° Autoritatea tutelară locală;
° Echipa multidisciplinară locală/ raională;
° Adresare directă;
° Publicul larg: vecini, rude, membri ai comunităţii pot sesiza cazurile de abuz, violenţă către autoritatea tutelară locală/raională sau prin intermediul serviciului Telefonul Copilului.
De ce pot beneficia persoanele admise în serviciu?
° Consiliere;
° Reabilitare psiho-socială;
° Evaluare şi asistare psihopedagogică a copiilor victime ale abuzului şi familiilor acestora;
° Protecţia copilului împotriva violenţei, neglijării, exploatării.
Serviciul Programe de prevenire orientate
Cine poate apela la serviciu?
° Părinţi;
° Îngrijitori;
° Copii care se află în situaţii de risc Violenţă, Neglijare, Exploatare, Trafic.
În ce constă serviciul?
Copiii pot participa la programe cu caracter pedagogic cu efecte terapeutice, grupuri de suport terapeutic, unde vor avea parte şi de o masă dulce.
Grupuri de părinţi sau îngrijitori pot participa la programe de suport terapeutic, programul Mellow parenting, programe informaţionale, unde îşi vor forma abilităţi parentale pentru îngrijirea şi dezvoltarea copilului în conformitate cu particularităţile de vârstă şi necesităţi specifice.
Unde te poţi adresa pentru a beneficia de serviciul?
° Autoritatea tutelară locală;
° Echipa multidisciplinară locală/ raională;
° Adresare directă.
Serviciul instruire iniţială şi continuă
° Profesioniştii cu responsabilităţi în protecţia copilului din diferite sectoare.
În ce constă serviciul?
Profesioniştii cu responsabilităţi în protecţia copilului din diferite sectoare vor beneficia de instruire iniţială şi instruire continuă în baza curriculumului de formare, aprobat de Direcţia Asistenţă Socială, Protecţie a Familiei şi Copilului Făleşti şi necesităţilor de instruire identificate.
Serviciul plasament de urgenţă
Plasamentul copilului ale cărui viaţă sau sănătate sunt în pericol iminent, indiferent de mediul în care acesta se află, pentru o perioadă de până la 72 de ore, cu posibilitatea prelungirii termenului de plasament până la 45 de zile.
Serviciul plasament temporar
Plasamentul copilului pentru o perioadă de până la 6 luni, cu prelungirea perioadei de plasament până la 1 an, în caz de necesitate.
Serviciului Telefonul Copilului
copiii din raion – victime ale abuzului sau persoanele care doresc să reclame un abuz de orice natură săvârşit asupra unui copil;
tineri care urmează să părăsească sistemul de stat de protecţie a copilului;
părinţi / îngrijitori;
profesionişti care lucrează în domeniul protecţiei copilului şi în cadrul serviciilor oferite copiilor;
publicul larg: vecini, rude, membri ai comunităţii.
Ce se întâmplă după ce apelaţi
0800 77000 sau 0259 2 55 00
În momentul în care ne semnalaţi un caz de abuz asupra unui alt copil, trebuie să ştiţi că serviciile sociale sunt obligate să investigheze situaţia aşa cum a fost ea redată la Telefonul Copilului.
Toate cazurile ce necesită intervenţie sunt transmise de urgenţă Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Făleşti. Dacă este cazul, este cerut sprijinul poliţiei, în situaţia în care minorul se află în pericol alături de familia sa. Nu sunteţi obligat să ne oferiţi informaţie despre identitatea DVS ! Apelul poate rămâne anonim. Dacă se constată că acel copil, sau copiii sunt în situaţie de risc şi se confirmă abuzul, se consiliază familia şi se încearcă soluţionarea problemelor astfel încât copilul să fie în siguranţă. Opinia copilului în cauză este ascultată. Atunci cand viaţa sau sănătatea copilului este în pericol, serviciile sociale pot lua o măsură de protecţie specială şi copilul/copiii să fie separat/separaţi temporar de familie.
Rezultate frumoase în baza acordului de colaborare
Semnarea acordului de colaborare între CAS “Casa Speranţei” şi A.O. “Speranţă şi Caritate” la data de 01.01.2015, a rezultat pe parcurs cu activităţi frumoase şi sponsorizări personalizate cu şi pentru beneficiarii centrului “Casa Speranţei”.
Astfel, la 8 aprilie curent, reprezentanţii A.O. “Speranţă şi Caritate” împreună cu 3 voluntari din SUA, Mary-Katherin,Tom şi Rachel, au bucurat beneficiarii centrului cu o activitate educativă şi distractivă.
De asemenea, copiii din cadrul serviciului cu regim de zi şi plasament temporar au primit în dar dulciuri, haine şi încălţăminte.
“Sunt extrem de fericită că am ocazia să particip la activităţile organizate de colaboratorii asociației, nu este prima data cînd ei ne bucură cu aşa surprize. Mulţumesc echipei A.O. “Speranţă şi Caritate”, entuziasmată, a relatat Sofia, beneficiara centrului “Casa Speranţei”.
“Padurea este aurul verde al ţării noastre”.
Haideţi să protejăm aurul!
La data de 24 martie curent, în cadrul CAS „Casa Speranţei” a avut loc activitatea cu genericul „Pădure verde, pădure”.
La activitate au participat beneficiarii din cadrul serviciului de zi şi plasament.
Scopul activităţii a fost dezvoltarea atitudinii grijulii faţă de natura ce ne
înconjoară, încurajarea unui comportament adecvat în sînul naturii.
În cadrul activităţii s-au dus discuţii despre intervenţia pozitivă şi negativă a omului asupra naturii. S-a dus la cunoştinţă factorii ce duc la distrugerea pădurilor, s-a discutat despre îngrijirea, ocrotirea şi protejarea plantelor, animalelor şi a mediului înconjurător. Copii au meditat asupra întrebărilor : „Ce face natura pentru mine?”, „Ce fac eu pentru natură?” .
S-a trecut în revistă flora şi fauna pe cale de dispariţie din Cartea Roşie a Republicii Moldova. Copiii au citit şi au discutat articolul „Copilul răsfăţat şi pomul” iar pe fundalul cîntecului „Codrii mei bătrîni” au realizat lucrări practice. Activitatea s-a încheiat cu citirea curiozităţilor despre natură.