Noutăţi
Spiritul Sărbătorilor de iarnă a pătruns și în Direcția Generală Asistență Socială,Protecție a Familiei și Copilului Fălești.Colectivul Direcției a fost plăcut surprins de vocile magice ale colindătorilor din Clubul de Seniori "Miorița",or.Fălești, beneficiarii din Serviciul Postinstituțional ,dirijați de coordonătoarea, dna Daniela Recila ,angajați și beneficiari din CASS Centru ProSperare ,reprezentanții Centrului de Creație "Lora Găină",or.Fălești.
Oaspeții au impresionat atât prin interpretarea călduroasă a cântecelor sacre,cât și prin urările de sănătate,liniște sufletească,realizări,belșug în case și pace-n lume.
Doamna Emilia Ciobanu,șefa DGASPFC a mulțumit colindătorilor și le-a dorit ca în noul an să dea dovadă de același activism,implicare,putere de afirmare,spirit tineresc,creativitate și multă inspirație.La aceste urări s-au alăturat toți angajații #DGASPFC.
La mulți ani,stimați Seniori,Parteneri,Colegi,dragi copii,lume bună și frumoasă !!!
Centrul de Asistență și Consiliere pentru Agresorii Familiali din or. Drochia.
Recent, membrii Echipei Multidisciplinare raionale Fălești și Strășeni, au efectuat o vizită de lucru la Centrul de Asistență și Consiliere pentru Agresorii Familiali din Drochia. Scopul deplasării a fost de a informa membrii Echipelor despre serviciile pe care Centrul ARTEMIDA le livrează pentru abuzatori, dacă unele servicii pot fi preluate și adaptate în raioanele Fălești și Strășeni.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul Proiectului „Acceptă dizabilitatea nu și violența”, implementat de către Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în contextul Programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA, prin care se oferă sprijin informațional și psihologic femeilor cu dizabilități și mamelor, care au copii cu dizabilități din Strășeni și Fălești, afectate de orice formă de violență.

Perioada rece a anului sosește, ca de obicei, și cu momente de bucurie, dar și cu unele probleme, privind aprovizionarea cu toate cele necesare, în deosebi, pentru crearea condițiilor favorabile de creștere și îngrijire a copiilor din unele familii din raion.
La data de 30.11.2022, în cadrul DGASPFC Fălești, a avut loc Ședința Comisiei raionale pentru protecția copilului aflat în dificultate.
În Ordinea de zi a ședinței au fost incluse spre examinare chestiuni, privind acordarea ajutorului bănesc, din cadrul Serviciului social de sprijin pentru familii cu copii, pentru 16 familii cu 37 de copii. Asistenții sociali comunitari au prezentat la ședință informații despre situația unor familii cu copii din teritoriu. În urma examinării cazurilor, Comisia raională a decis să se acorde ajutor bănesc familiilor cu copii în sumă de 145000 lei.
Protecția familiilor cu copii rămâne o prioritate a DGASPFC Fălești, în vederea asigurării permanente a necesităților generației în creștere, pentru o societate sănătoasă.
Direcția Generală Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului Fălești exprimă gratitudinea și recunoștința față de domnii Vasile Ștefan Misnei și Vasile Misnei prin oferirea puieților de pomi fructiferi. Puieții au fost plantați pe teritoriul serviciilor sociale din or. Fălești s.Glinjeni de către beneficiari cu suportul angajațiilor, Complexul Pentru Voi, Locuinta protejata, Falesti, Casa Comunitara Falesti, Centru Nufarul Alb . Să vă lumineze Dumnezeu în continuare faptele de suflet și să vă însoțească profundul respect al societății.
Astăzi, la data de 18.11.2022, ora 09:00, a avut loc ședința Comisiei Raionale pentru Protecția Copilului aflat în Dificultate, cu următoarea ordine de zi:




Total au fost examinate 15 cazuri - 47 copii.
La data de 16 noiembrie 2022, în incinta Consiliului Raional Fălești ,a avut lor ședința cu asistenții sociali comunitari. În cadrul ședinței s-au discutat următoarele chestiuni :
1. Cu privire la Serviciul social de sprijin/monitar pentru familiile cu copii – formă importantă de prevenire a separării copilului de familie;
2. Cu privire la monitorizarea situației persoanelor cu dizabilități locomotorii- benefciari de facilități fiscale și vamale la importul autovehiculului;
3. Cu privire la monitorizarea situației copiilor reintegrați din serviciile sociale specializate. Constatări și concluzii. Recomandări;
4. Cu privire la rezultatele inspecțiilor inopinate în unele servicii sociale. Constatări și recomandări;
5. Cu privire la rezultatele inspecțiilor în teritoriu ale Serviciului de ajutor social și APRA (ajutor pentru perioada rece a anului) . Constatări si recomandări.
La finele ședinței s-au accentuat unele recomandări: despre monitorizarea familiilor care au beneficiat de sprijin monetar,anexarea actelor confirmative la dosar; identificarea persoanelor singuratice,familiilor cu copii în situaíi de risc; asigurarea verificării cererilor active de ajutor social din toate localitățile etc.
Dumnezeu anul acesta ne-a binecuvântat cu o Toamnă deosebit de colorată și minunată.




A fost o zi productivă









Total au fost examinate 37 cazuri - 93 copii.
Anual, în luna octombrie se desfășoară Campania națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane".
Traficul de ființe umane este un fenomen complex, abordat din perspectiva criminalității organizate transnaționale, dar și o încălcare gravă a drepturilor omului, care în continuare afectează statele din întreaga lume, inclusiv Republica Moldova.
Republica Moldova rămâne a fi o țară de origine, iar forma predominantă de exploatare a victimelor TFU o constituie exploatarea prin muncă.
In conformitate cu Planul anual de activitate al Direcției Generale Asistență Socială Protecția Familiei și Copilului Fălești, în perioada 17-21.10.2022 în toate serviciile sociale și instituțiile Direcției, în parteneriat cu Instituția Publică Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu", orașul Fălești, Școala de Arte Plastice ,,Gheorghe Vrabie,, or. Fălești și Inspectoratul de Poliție Fălești au fost desfășurate în cadrul Campaniei naționale ,,Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane” activități de sensibilizare și informare privind fenomenul și consecințele traficului de ființe umane, cu distribuirea materialelor informative, broșurilor, pliantelor. Grupurile țintă ale campaniei fiind tineri/elevi, persoane cu risc crescut de vulnerabilitate.
Una din activitățile desfășurate, la data de 21.10.2022, a fost Flashmobul cu privire la combaterea si prevenirea fenomenului Traficului de fiinte umane cu împlicarea angajaților din cadrul Direcției și instituțiile parteneri.
Pentru focusarea atentiei populatiei asupra acestui fenomen, angajatii Direcției, au confecționat și repartizat brățări de culoare albă și albastră ca simbol al Combaterii Traficului de Ființe Umane.
La data de 20 octombrie 2022, în incinta Consiliului Raional Fălești, Direcția Generală Asistența Socială Protecție a Familiei și Copilului Fălești în colaborare cu AO CASMED au desfășurat atelierul tematic privind angajarea asistată pentru persoanele cu dizabilități și crearea contextului motivational pentru promovarea acestor servicii.
La activitate au participat vicepreședintele raionului Fălești, angajatori din r. Fălești, șeful Direcției de Ocupare a Forței de Muncă Fălești, reprezentanți mass-media și AO CASMED și specialiști din cadrul DGASPFC.
În cadrul atelierului au fost prezentate istorii de succes ale persoanelor cu dizabilități angajate în cțmpul muncii. S-a discutat despre cadrul legislativ național privind angajarea persoanelor cu nevoi speciale pe piața liberă a muncii.
De asemenea, Aliona Ciobanu, specialistă în Angajare Asistată, CASMED a prezentat Programul de Angajare Asistată oferit de AO CASMED, modul de organizare și implementare.
Activitatea a finisat cu o serie de întrebări și răspunsuri cu privire la implicarea partenerilor în derularea acestui serviciu.